Short-cuts til mine sider:

15. feb. 2011

"African Flower Femkant" - en hækle-DIY!

Som lovet, kommer der hér en DIY til hvordan man hækler "African Flower"-femkanter, som bl.a. kan bruges til at sy en superlækker bold af!

Jeg går udfra at du, som nu er så modig at kaste dig ud i min DIY, kan hækle de mest almindelige masketyper.
Jeg bruger følgende forkortelser:
lm: luftmaske
fm: fastmaske
km: kædemaske
hstm: halvstangmaske

Ønsker man en 'løsere' og større femkant, kan hstm udskiftes med stm: stangmaske.


Jeg bruger bomuldsgarn 8/4 (Kvicklys er dejligt billig, fås i lækre farver og er helt fin til at lave bolde af) og hæklenål 2½.
Jeg laver femkanterne med 4 farver. Den gule først som blomstens midte, en pang-farve til bladene, en grønlig nuance til at danne baggrund for bladene, så de træder tydeligt frem og til sidst en anden farve til at slutte af.

'Here goes' ...

Start med en ring af 5 lm og 1 km

1. omgang: 2 lm (gælder som 1. hstm), 1 hstm ind i ringen, derefter *1 lm, 2 hstm ind i ringen* og gentag fra * 3 gange. 1 lm og derefter 1 km øverst i de 2 lm. Hækl km. til du når til næste lm-mellemrum.2. omgang: 2 lm (gælder som 1. hstm), i hstm i samme lm-mellemrum, 1 lm, 2 hstm i samme lm-mellemrum, *(2 hstm, 1 lm, 2 hstm) i næste lm-mellemrum, gentag fra * 3 gange mere og derefter 1 km i den øverste af de 2 lm. Hækl km til du når næste lm-mellemrum3. omgang: (husk, at hvis du hækler med flere farver, skal du IKKE skifte nu!) 2 lm (gælder igen som 1. hstm), herefter 6 hstm i sammen lm-mellemrum, * 7 hstm i næste lm-mellemrum, gentag fra * 3 gange mere og saml omgangen med 1 km i den øverste af de 2 lm.

4. omgang: (Og det er så nu, at jeg er lidt små-eksperimenterende ift. de opskrifter jeg har 'lært' mønsteret af - håber at det giver mening!!) 1 lm (gælder som 1. fm), fm til du når mellem 2 blade - hér skal du lave 1 lang fm helt ned til 2. omgang, der skal skabe illusionen af at bladene er adskilte. Derefter igen fm. Fortsæt til omgangen er færdig, og saml med 1 km.


5. omgang: 3 lm (gælder som 1. hstm og 1 lm), derefter 1 hstm i hver fm, til du kommer til 'spidsen' af bladet - hér skal du hækle [1 hstm, 1 lm, 1 hstm] i 1 fm, for at understrege 5-kants-formen. Fortsæt omgangen ud, og saml med 1 km.
Herefter hæftes ender og ...

 
Wupti-dup ... så har du en færdig African Flover-femkant! Når du er færdig med at beundre dit værk (!) kan du jo ligeså godt lave 11 mere, og hækle dem sammen på vrangen med fastmasker, til der kun er er lille hul tilbage. Vend den om, og fyld med bamsefyld, pladevat eller almindeligt husholdningsvat, og endnu mere Wupti-dup ... SÅ har du en BOLD!!

26 kommentarer:

 1. Åh øv..hvem der bare kunne hækle...men det kan svigermor heldigvis. Så videre med denne DIY til hende :)

  SvarSlet
 2. Tak for DIY'en. Det er nogen fine femkanter og en rigtig sød bold!

  SvarSlet
 3. Sådan Jane!! Tusind tusind tak. Nu vil jeg prøve igen - tror ikke helt det var sådan jeg gjorde, men er som tidligere skrevet mest en "se og lær" type. Det der med opskrifter - uha. Tror jo stadig at hver gang der står lm, så betyder langmaske.... men ok, måske også lige meget, hvis man ved hvordan sådan en "langmaske" så ser ud :-) He he - og btw - så er km i min bog også blevet til kortmaske - ved sgu ikke helt hvordan det er blevet sådam!

  Anyway - du er fantastisk. Det bliver den mest besøgte DIY i blogland - det er jeg sikker på.

  Kh. Mette

  SvarSlet
 4. Neeeej hvor er den fin dygtige Jane:-)

  SvarSlet
 5. Den skal prøves af en dag tiden er til det. Den er da super fin:-)

  SvarSlet
 6. Hehe, mange tak for kommentarene ... når nogen prøver den af, er I meget velkomne til at vende tilbage med konstruktiv kritik, i tilfælde af at jeg nogensinde igen skal lave en hækle DIY! :-)
  Ha' alletiders onsdag!
  Kram fra Jane

  SvarSlet
 7. Hej Jane,
  Glæder mig til at lære at hækle hos Asli i starten af næste måned - så må jeg jo se om jeg kan tygge mig igennem din opskrift. Det har formentligt ikke noget med din opskrift at gøre, hvis det går galt - jeg kunne godt ligesom Mette komme til at læse lm som langmaske og km som kortmaske eller noget helt andet;-)
  Det er i hvert tilfælde en fin bold, som jeg gerne vil kaste mig ud i, når jeg får lidt træning.
  /Anne-Mette

  SvarSlet
 8. Jeg fatter absolut minus af sådan en hækle diy!! Grin, måske er det fordi jeg bare overhovedet ikke aner hvordan man hækler??!! høhø. Men skønne billeder, og sikke en dejlig bold! Hvem der bare kunne hækle, eller havde en mor/svigermor der kunne..men nej, ingen omkring mig :( What a cruel cruel world!

  Tak for din fødselsdagshilsen til min lille mus der fyldte år igår. sikke tiden går, og lige om lidt fyldes huset igen med dagplejebørn...det var så den´barsel.
  Hej fra Rikke :))

  SvarSlet
 9. @ krAm: Jeg er da bare totalt misundelig på det kursus hos Asli - ikke fordi jeg mangler at lære at hækle, men fordi jeg er HELT sikker på at det bliver såååå hyggeligt!! Rigtig god fornøjelse - både med kursus og med at tygge dig igennem min opskrift. Stil gerne uddybende spørgsmål!! :-)

  @ Rikke: Måske jeg skulle overveje at lave et lille kursus herovre i Jydeland - det kunne da være ret så hyggeligt, hvis der var stemning for det?! For vi kan da ikke ha' at der er stakler som dig, der ikke kan hækle ;-)

  Ha' en superfed dag!
  Kram i massevis fra Jane

  SvarSlet
 10. Jeg vil da gerne med på kursus:-)
  Måske vi kunne finde nogen der kan lave et sy-kursus også... kunne da være dejligt at få lidt fif..
  Ha en dejlig dag
  Knus Berit

  SvarSlet
 11. Hehe, Berit ... du kan da godt hækle, men kan naturligvis komme og bistå mig i undervisningen ... det må vi lige vende tilbage til på et tidspunkt! Jeg kunne godt bruge et sy-kursus, selv om jeg dog godt liiiige kan vente til efter markedet med at kaste mig på hovedet i syningen.
  Ha' en lækker, lækker dag! Kram fra Jane

  SvarSlet
 12. Jamen det da bare så hyggeligt.. så jeg vil da også være med *ss* Sy kursus.. ja tak! Kunne godt bruge nogen tips og tricks!!
  Psssst.. jeg tager hjemmeproducerede fastelavnsboller med på onsdag, Daniel og jeg har masseproduceret den anden dag, så vi har et læs i fryseren..

  Ha´ en helt fantastisk dag og weekend
  Knus Berit

  SvarSlet
 13. Hvad skulle vi dog gøre uden hygge!! :-) Glæder mig allerede HELT vildt til fastelavnsbollerne - det lyder sgu lækkert!! :-)
  Også en bonus-dejlig weekend til dig!
  Kram fra Jane

  SvarSlet
 14. Tror også jeg går hen og bliver afhængig af vores kreaaftener, så vi er jo nød tila t finde på et eller andet når markedet er overstået..

  SvarSlet
 15. HELT klart :-) Den er jeg med på!!

  SvarSlet
 16. Fed fed bold, mon jeg ikke skal give den et "prøv"!!

  SvarSlet
 17. Hvor er den fin. Den må jeg prøve at lave. Er sikker på at en kurv fuld at disse bolde vil skabe glæde og leg.

  SvarSlet
 18. Den bold vil jeg prøve - har lige lært african flower som sekskant, men er ikke selv god til at skabe variationer, mange tak for din idé - og din forklaring ser meget forståelig ud!
  Nu vil jeg videre til resten af din blog (hvis det er sådan det hedder :-)

  SvarSlet
 19. Fedt at I kan bruge opskriften!! Jeg ELSKER selv at hækle femkanterne - så dejligt overskuelige og ikke ret mange ender der skal hæftes!
  Rigtig go' fornøjelse!! :-D

  SvarSlet
 20. Rigtig god DIY, er selv igangsætning med et tæppe i sekskanterne og m stangmasker, men htm bliver finere til faste ting. Flot. Tænkte på om en htm stedet for fm ned mellem blomster kronbladene ville være enklere at hækle? Men det har du nok forsøgt :-) hækler du ikke enderne ind undervejs?

  SvarSlet
 21. Hey Ellen Kathrine.
  Mange tak for din søde besked.
  Umiddelbart kan jeg bedst lide at der er en fastmaske ned mellem kronbladene - tror faktisk ikke jeg har prøvet med en hstm, men det må jeg da bestemt prøve næste gang jeg hækler african flower femkanter.
  Og jo - jeg hækler enderne med. Ellers ville der jo være ALT for meget hæfte-halløj, og der er vist bedre ting at bruge tiden til ;-)
  Ha' en rigtig lækker dag!
  Kh. Jane

  SvarSlet
 22. Bolden er bare så flot....... Bare jeg kunne hækle;-)
  Super arbejde!

  SvarSlet
 23. Tusind tak! Jeg kan på det varmeste anbefale Hendes Verdens håndarbejdssider, hvor der er en hækle'skole' - der kan man faktisk godt lære de grundlæggende sting, og så er det bare med at prøve sig frem! :-)

  Ha' en lækker dag!
  Kh. Jane

  SvarSlet
 24. Hej Jane
  Har med minimal erfaring men stor succes kastet mig ud i din hækle DIY og fået lavet en fin bold. Har lagt billeder på min blog og selvfølgelig linket til din opskrift.
  Tak for inspirationen!
  Kh. Marie

  SvarSlet
 25. Super nem opskrift at forstå . Tak for den ... :-) Majbrit

  SvarSlet
 26. Hvor er det dejligt at min DIY stadig kan bruges! :-D Tak for søde kommentarer! <3

  SvarSlet

Tusind tak fordi du har tid og lyst til at lægge en kommentar! Det er bare SÅ dejligt med feedback!! :-)
Ha' en rigtig fantastisk dag!

Related Posts with Thumbnails